Jak powinny być oznakowane produkty bio?

Jak powinny być oznakowane produkty bio?

Polscy konsumenci coraz częściej przekonują się do zakupu żywności ekologicznej, ponieważ cenią sobie jej walory smakowe, chcą dbać o środowisko i przede wszystkim – chcą dbać o zdrowie.

W sklepach nie brakuje teraz żywności oznaczonej jako ekologiczna, jednak wiele z produktów, które są opisane jako „eko” czy też „bio”, pozyskuje się w tradycyjny sposób.

Żywność ekologiczna powinna być produkowana w gospodarstwach i przetwórniach, które posiadają odpowiednie certyfikaty, wydane przez jednostki certyfikujące. Potwierdzeniem tego, że produkt jest ekologiczny, będzie zielony znaczek listka, który może znaleźć się jedynie na produktach zatwierdzonych przez Komisję Europejską. Polskie produkty ekologiczne mogą posiadać także znaczek „ekoland®” oraz „eko”.

Co oznacza „produkt bio”?

Wiele osób nie rozumie tego, co oznacza termin żywności bio, dlatego warto przypomnieć znaczenie tego terminu. Produkty bio zostały przynajmniej w 95% wyprodukowane metodami ekologicznymi i spełniają wymogi oficjalnego nadzoru instytucji wydających certyfikat. Żywność bio musi być sprzedawana albo w siedzibie producenta (bez pośredników), albo powinna być zapakowana w odpowiednie opakowanie. Wybierając taki produkt masz pewność, że żywność, którą kupujesz, jest rzeczywiście bezpieczna dla zdrowia. Polska to kraj, w którym tradycja produkcji żywności ekologicznej jest bardzo długa, dlatego warto postawić na właśnie takie produkty. Skorzysta na tym nie tylko nasze zdrowie, ale i gospodarka.

About sekretyzielarza.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *